47 Kansalaisaloite sosiaaliturvasta





Julkaisimme eilen kansalaisaloitteen

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/10788?fbclid=IwAR1ak_8tYRUthR99n-D3jG0Bf2WmEJhs61IGQnXrHEN6ZpTVkXo0VXC_294


Leena kertoo tällä videolla lyhyesti tärkeän asian

https://www.facebook.com/647673770/videos/2958853674337024/



Kelan ja eläkevakuutusyhtiöiden noudatettava lakia kaikkien sairauksien kohdalla sairausperusteisia etuuksia haettaessa



Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä työeläkelain, kansaneläkelain ja sairausvakuutuslain muuttamiseksi siten, että Kansaneläkelaitoksen ja työeläkevakuutusyhtiöiden tulkinnanvara eri sairauksien kohdalla lain noudattamisesta poistetaan ja potilaan jäljellä oleva toimintakyky palautetaan arvioinnin keskiöön diagnoosin sijaan. Sairauden luokitteleminen oireyhtymäksi, sen tunnettuus, vakiintumattomuus tai määrittely toiminnalliseksi ei saa vaikuttaa sen aiheuttaman toimintakyvyn aleneman arvioinnissa.



Esimerkiksi virusinfektion jälkeinen väsymysoireyhtymä (ME/CFS, Long Covid), useat ympäristösairaudet ja monet kroonistuneet kipusairaudet ovat tällaisia “vääränlaisia” sairauksia, joita ei pidetä lain vaatimalla tavalla sairauksina, siitä huolimatta, että niiden aiheuttama toimintakyvyn alenema voi olla pahin mahdollinen, ja että ne on jo jopa vuosikymmeniä määritelty sairauksiksi WHO:n kansainvälisessä tautiluokituksessa. Osa potilaista on ollut vuosikausia työttöminä työnhakijoina ja saavat mahdollisesti vammaistukea, omaishoidon tukea ja / tai kunnan vammaispalveluja. Moni “työtön työnhakija” onkin täysin sänkyyn autettava potilas.


Kuten minä: Farssi jatkui kuntoutustuen hylkäämisestä niin, että vaikka olin täysin työkyvytön, minun piti ilmoittautua työvoimatoimistoon. Olen ollut 4 vuotta työtön työkyvytön työnhakija eli pitkäaikaistyötön. Tämä määritelmä sähköpyörätuolia käyttävästä 80-90 %:sesta invalidista saa tuttavani huutonauramaan. Arviolta 100 000 suomalaista on samassa ahdingossa. Sain pari vuotta kuukausittain reilun 1000 euroa ansiosidonnaista päivärahaa, jota aktiivimalli leikkasi epäaktiivisuuteni vuoksi, vaikka sairastin aktiivisuusintoleranssia. Sen loputtua putosin työmarkkinatuelle 530 euroa kuukaudessa. Jos työvoimatoimisto potkaisee minut ulos jossain vaiheessa, toimeentulotukea en saa, koska mies käy töissä ja meillä on omakotitalo. Minun pitää olla aina valmis vastaamaan työvoimatoimiston tädin kysymykseen, että kyllä, haen työkykyäni vastaavaa kokopäivätyötä. Patjankoemakaajan paikkaa ei ole sattunut olemaan auki ”työttömyys”aikanani. Lohdullista on se, että työvoimatoimiston tädit ovat kaikkein empaattisimmat ammattilaiset, jotka ME-kuvioissa ovat harvinaislaji. Luettuaan B-lausuntoni virkailija kertoi monta kertaa miettineensä, mitä minulle kuuluu. Työkkäristä minulle on sanottu, ettei minulle tulla työtä tarjoamaan, ja vaikka nyt kuulun työttömyyden hoidon kuntakokeiluun, minuun ei ole oltu yhteydessä 2 vuoteen. Työkkäri on sijoittanut minut sinne, minne kuulun: Ö-mappiin.



Toivon allekirjoittamista. 





Kommentit

  1. On käsittämätöntä, että potilasta koskaan tapaamattomilla lääkäreillä on mahdollisuus kävellä potilasta hoitavien lääkäreiden B-lausuntojen yli, vaikka työkyvyttömyys ja toimintakyvyn menetys olisi aivan selvä asia. Hienoa, että olette tehneet asiasta kansalaisaloitteen! Aion ehdottomasti allekirjoittaa ja toivon mahdollisimman monen tekevän niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä luottamus on mennyt, kun tulee näin kohdelluksi. Kiitos, tarvitsemme kaikkien apua.

      Poista
  2. Tärkeää asiaa ajatte, kansalaisaloite allekirjoitettu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

68 Oonan tarina: Lapsi ja nuori aikuinen ME-potilaana

79 ME-paussi

80 ME muuttaa koko elämän