103 Nettiviha ja ME

Sorruinpa sitten minäkin nettikeskusteluun, joka kehkeytyi ajankohtaisen Menkää töihin -keskustelun alle. Sitä oli joku lehtihaastattelussa pitänyt vastuuttomana ja sivistymättömänä ja sekös somessa irrotti monet kielenkannat.


Ville oli kysynyt: - Miten työkyvytön menee töihin?

Kalle vastannut: - Eläkkeelle. Ei työkyvytön kuulu mihinkään työttömyyskortistoon.

Vallu myös selventänyt: - Ei työkyvytön kuulu työnhakijaksi eikä työntekijäksi. Sillon voi mennä eläkkeelle.


Olemme tietenkin kaikki tästä herttaisen yksimielisiä. Ja Kalle ja Vallu ovat täysin oikeassa, että silloin pitäisi voida vaan mennä eläkkeelle. Ihmiset luulevat systeemin näin toimivan. Mutta Kalle ja Vallu näkevät vielä vaaleanpunaisen rillien läpi, kunnes he itse tai läheisensä putoavat turvaverkon läpi. Ei eläkkeelle voi vaan mennä.

Lähdin avaamaan Kallen ja Vallun silmiä: - Työeläkeyhtiöt ovat viime vuosina evänneet eläkkeen yhä useammilta. Esim. itse olen jo 7. vuotta vuodepotilas ja liikun vain sähköpyörätuolilla, mutta koska neurologinen sairauteni kuuluu niihin, joista Keva ei myönnä eläkettä, olen työkyvytön työnhakija. Tämä ei varmaan mene monen oikeustajuun, jos tästä tiedettäisiin laajasti.


Vallu intoutuu: - Mikäli et pääse työkyvyttömyyseläkkeelle, sillon et ole työkyvytön. Se on näin yksinkertaista. Jokaisella meistä on omia vaivoja ja murheita mutta sinäkin pystyt varmasti johonkin työhön koska jos et pystyisi ni olisit päässy eläkkeelle. Mene töihin ja lopeta loisiminen täällä mun verorahoilla.


Nyt olisi järkevää scrollata tän trollin ohi, mutta lankean vastaamaan Vallulle: - Näin minäkin luulin asioiden olevan tässä maassa ennen kuin pinkit lasit pudotettiin. Siksi vakuutuslääkärisysteemiä pyritään hallitusohjelmassa muuttamaan niin, että potilaan tavanneiden lääkärien lausunnoilla olisi merkitystä. Tuoreessa hallitusohjelmassa on kirjaus: Hallitus selvittää vakuutuslääkäreiden ja hoitavien lääkäreiden osuutta ja yhteistyön kehittämisen tarpeita potilaiden etuuksien paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi toteutumiseksi puoliväliriiheen mennessä. TE-toimistosta on Suomessa kerrottu olevan 100 000 työkyvytöntä työhakijaa kortistossa vastaavassa tilanteessa (virkailija todennut potilastoverilleni, vahvistamaton tieto). Työkkärin virkailijat näkevät tilanteen lääkärinlausunnosta eikä esim. minuun ole 4 vuoteen otettu yhteyttä, vaan minulle ovat määritelleet 0 työnhakuvelvoitetta. Tuo prosessihan menee niin, että työnantaja irtisanoo sairastuneen, koska heillä ei ole tarjota työtä, johon kykenisi.


Vallu kiihtyy: - Lääkäri on opiskellu 10 vuotta ni eiköhän se tiedä pystytkö johonkin työhön vai et. Taitaa olla sun omaa laiskuutta ja uhriutumista vaan tuo että et mukamas pysty töihin. Sanon saman uudelleen, jos terveydentilan takia et pysty töihin ni sit haet sairaslomaa, onko se jotenki vaikea ymmärtää? Annas ku arvaan, et ole tänäkään vuonna laittanu yhtään työhakemusta? Etpä tietenkään, sun aika menee somessa valittamiseen.


En pysty lopettamaan, mutta päätän kyllä olla provosoitumatta ja luottaa malttiin, jonka Vallu on menettänyt: - Kyllä yliopistosairaalan neurologi tietää ja tietenkin minulla on lääkärin lausunto täydestä työkyvyttömyydestä. Ja sairauslomalla tässä tilanteessa olevat tietenkin ovat, itse olen ollut 30.7.2017 alkaen yhtäjaksoisesti neurologin papereilla. Ylin vammaistuki, henkilökohtainen avustaja 120 tuntia kuukaudessa. Tämä hallitus poistaa nyt työkyvyttömien työnhakuvelvoitteen, koska se kuormittaa työnantajia, jotka joutuvat käsittelemään työhakemuksia niiltä, jotka eivät työhön oikeasti pysty. Missä kohtaa valitin, Vallu? Kerron faktoja. Toivottavasti sinua tai läheisiäsi ei kohtaa tämä tilanne kuten minua 17 vuoden kouluttautumisen, 25 vuoden työuran ja työeläkemaksujen jälkeen.


Sitten muistan Tenovuon taannoisen artikkelin:

Tenovuon artikkeli


Vallu poistuu linjoilta. En tiedä, palaako hän vielä uusin argumentein, pöllähtikö hänelle jauhot kurkkuun vai painuiko hän töihin tienaamaan verorahoja minun loisittavakseni?


Selaan Vallun lukuisia kommentteja muista keskusteluketjuista. Hän on ollut työtön lähes vuosikymmenen. Hän väittää minulle tilanteestani, että "sillon voi mennä eläkkeelle". Avaisiko hänelle jotain, jos sanoisin hänen 8 vuotta jatkuneesta tilanteestaan, että sillon hän voi mennä töihin?


Mitä tästä opimme? Että vakuutuslääkäri on Jumala monelle. Että hajota ja hallitse toimii: vähäosaiset käyvät toistensa kimppuun.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

107 VEREN MAKU SUUSSA

68 Oonan tarina: Lapsi ja nuori aikuinen ME-potilaana

79 ME-paussi