83 8.8 on vaikea-asteisen ME:n tietoisuuspäivä

 

(Kuva Suomen Lääketieteellisen ME/CFS yhdistys ryn julkaisusta)
Miltä vaikea-asteinen ME:ni näyttää juuri 7. sairausvuoden alkaessa? 
Se näyttää siltä, että elämä jatkuu. Apuvälineiden kuten sähköpyörätuolin turvin pääsen ulos. Perheen ja henkilökohtaisen avustajan turvin pystyn nykyään jopa hieman harrastamaan taas puutarhanhoitoa. Puutarha viidakoitui 5 vuotta unohdettuna, mutta nyt 2 kesänä asunnon muutostöiden mm. pyörätuolirampin saatuani olen pystynyt ohjaamaan muita muuttamaan pihan helppohoitoiseksi istutusalustojen kattamisen avulla. Kauneuden palvojana sieluani ravitsevat kukkivan roudan maat. 
  


Elämä jatkuu ja show must go on. Myös uutta luodaan. Sähköpyörätuolireittini varrelle istutetaan huomenna keltainen ja punainen karviainen ja 6 vadelmaa, varhaista ja myöhäistä lajiketta. Luon siltaa tuleviin kesiin, jotta puutarhakierroksilla saan silmän ruoan lisäksi myös suun makiaksi.  

Kuva kertoo samalla myös vaikea-asteisen MEn kääntöpuolen. Autotalli näyttää kaipaavan pihapolulla lyllertävän emännän käden kosketusta. 

Vaikea ME näyttää myös tältä. Sadekesänä pyörätuolin uurteiset renkaat kuljettavat lattialle multaa ja ruohoa. Ei voi mitään. Isäntä sanoi, että pestään lattiat lumen tultua. No pestään jonkin kerran jo aiemminkin, mutta ulkoilusta ei tingitä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

107 VEREN MAKU SUUSSA

68 Oonan tarina: Lapsi ja nuori aikuinen ME-potilaana

106 ONKO KUULOSSA VIKAA