61 Hypoglykemia vaanii M.E-sairaudessa

Syöminen, ravitsemus ja ravitsemushoito M.E-sairaudessa -sarja.


NICE ja CDC suosittelevat M.E-potilaalle monipuolista ruokavaliota ja 5-6 pientä ateriaa päivän mittaan. Pienet tiheät ateriat rasittavat vähemmän ruoansulatusta kuin isot ja harvat, tasaavat verensokeria ja ehkäisevät hypoglykemiaa, joka on yksi M.E-oire. Hypoglykemia aiheutuu aterioiden väliin jäämisestä tai siitä, ettei syö oikeaan aikaan. Potilaalle suositellaankin siksi matalan glykeemisen indeksi ruokia kuten kauraa ja täysjyväviljaa pitämään energiataso vakaana. Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee myös painonlaskua ja -nousua ja vajaaravitsemusta. Neuvo on hyvä niille, joille se sopii. M.E-tutkijat arvioivat erilaisia syömisongelmia olevan puolella potilaista. Toisille syöminen ja ruoansulatus kuitenkin aiheuttavat PEM:ia ja he voivat paremmin syödessään harvemmin.

 

Oma kokemus: ”En malttanut kelata ajoissa sisälle, joten lounas jäi väliin, ja olin syönyt vähän aamullakin. Tuli kova nälkä, tosi huono olo ja tärinä. Kelaaminenkin hörppäsi energiaa. Vedin kaksin käsin 2 lasia piimää, lasin jogurttia, lämmitin lounasta ja söin päälle jäätelöä. Terveenä hypoglykemian kaltainen olo korjaantui nopeasti pienellä syömisellä, mutta nyt paha olo kestää tosi pitkään. Päivän alkupuolella en kestä vähäistä syömistä tai pitkiä ateriavälejä. PEM:ksi en kyllä hypoglykemiaa koe.” 


Kata kuvaa: ”Tulee hyvinkin voimakkaana, tärisyttää ja puskee kylmää hikeä. Outoa on, että vaikka kahmisi syötävää kaksin käsin, ei helpota, jos ehtii liian pitkälle! Tosi tarkka ruokailuväli tai muuten iskee alhaisen verensokerin oireet. Joskus mittasin niin ei laske liian alas, tulee vaan semmonen tunne. Jotkin ruoka-aineet tekee pomppauksen verensokeriin ja sitten se suorastaan romahtaa alas. Ilmeisesti glykeemisellä indeksillä on jotain tekemistä tämän kanssa.” 


Janita kuvaa: ”Sisäinen tärinä, olematon keskittymiskyky, hermostuneisuus, pakko saada ruokaa just nyt heti. Ihan päivittäistä kalorimäärästä huolimatta.” 


Taija kertoo: ”Näläntunne on hävinnyt lähes kokonaan. Verensokeri heittelee, kun en huomaa syödä. Huomaan alkavan tärinän ja kevyttä oloa päässä. Vedän kunnon koomaunet. Makeanhimo välillä kova, pakko saada makeisia. Verensokeri nousee, samankaltaisia oireita kuin syömättömyydestä. Pyrin kyllä syömään säännöllisesti.” 


Miranda kertoo noidankehästä: ”Kun yritän vähentää kaloreita laihtuakseni, tulee pyörrytys, heikkous ja PEM. Sitten syön hurjaan nälkään liikaa, enimmäkseen hiilihydraatteja, mistä varmaankin osin johtuu ylipainoni. Toivon, että jos M.E joskus helpottaa, laihduttaminen ei laukaisisi PEM:ia.” 


Kirsti kertoo: ”Ennen kuin tiesin sairastavani, luulin aina, että minulla on nälkä ja verensokeri alhaalla, kun oli huono olo, heikotti, hikoilutti ja ajattelu meni täysin jumiin. Ruokaa oli saatava parin tunnin välein. Olo siitä vähän helpotti, mutta ehkä hyöty tuli enemmänkin siitä lepohetkestä. Pari kertaa mittasin ja sokeri oli ihan normaali, vaikka oireet olivat kuin hypoglykemiassa. Edelleen on päiviä, ettei mikään ruokamäärä tunnu auttavan, varsinkin ennen kuukautisia.” 


Ellu kertoo: ”Olin joskus päivystyksessä ja mittasivat sokerin ja se oli hyvin matala, eivät uskoneet, että olin tunti sitten syönyt.” 


Carrie on mitannut verensokeria: ”Oireet ovat matalan verensokerin kaltaisia, mutta mitatessa arvot eivät ole matalat, joten oireet vain matkivat matalan sokerin oireita.” 


Annika kertoo: ”Olen tutustunut ruokien glykeemiseen indeksiin, että löytyisi syötävää, joka pitäisi verensokeria ja energiatason mahdollisimman tasaisena. Yllättävätkin ruoka-aineet voivat olla korkeita glykeemiseltä indeksiltään eli nostaa ja laskee verensokeria paljon ja sen tunnen kyllä tosi herkästi olossani.” 


Heini kertoo: ”Hiilihydraattitietoinen ja glykeemisen indeksin huomioiva ruokavalio helpottaa mulla oireita, tekee olosta paljon energisemmän ja jaksavamman.”





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

68 Oonan tarina: Lapsi ja nuori aikuinen ME-potilaana

79 ME-paussi

80 ME muuttaa koko elämän