4 ME/CFS-POTILAAN VIIMEINEN ATERIA

 


ME, myalginen enkefalomyeliitti, on lihaskipuja aiheuttava aivo- ja selkäydintulehdus. Se on vakavasti elämää rajoittava fyysinen sairaus, jonka oirekuvaa hallitsee useimmiten äkillisesti alkanut ja pitkäkestoinen voimattomuus, joka pahenee vähäisessäkin fyysisessä tai henkisessä ponnistelussa eikä lievity levolla.



Puutarha tulee sänkyyn.





ME-potilas tekee monia asioita viimeistä kertaa.




Muutama kuukausi sairastumisen jälkeen valmistin aterian viimeisen kerran. Piti aloittaa varhain aamulla, jotta keitto ehtisi valmiiksi ruoka-aikaan. Istuin lattialla tukien selän vasten keittiön kaappeja ja kuorin perunat ja porkkanat. Tämän jälkeen lepäsin tunnin sohvalla keräten voimia nakkikeitto-operaation raskaimpaan vaiheeseen, kun seisten huuhtelin nopeasti kuoritut perunat ja porkkanat. Tunnin levon jälkeen viipaloin perunat, porkkanat, sipulin ja nakit lattialla taas istuen ja heitin ne kattilaan kiehumaan. Hipsin rentoutumaan sohvalle kuitenkin koko ajan valmiina ryntäämään keittolevyä pienentämään. Kun keitto oli valmis, hädin tuskin pystyin sohvalla istuessani pitelemään syödessäni lautasta koholla. Niin raskas operaatio nakkikeitto oli ollut.





Ison rasituksen jälkeen perhe joutui jopa syöttämään minut. Lapsia järkytti. Silloin mentiin jonkin rajan yli, kun hoitajan ja hoidettavan roolit vaihtuivat. Näitä rajojen ylityksiä oli monta vielä edessä. Olin niin voimaton, etten edes muistanut jälkikäteen kaikkia syöttämisepisodeja, vaan perhe kertoi niistä jälkikäteen.





Tuolloin en tuntenut sairautta vielä niin hyvin, että olisin hoksannut maata lepotauot keittiön lattialla.



Keitosta enemmän voimia veivät kävelymetrit sohvan ja keittiön välillä.




kuvituskuva https://www.mecfs.de/stockphotos/








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

107 VEREN MAKU SUUSSA

68 Oonan tarina: Lapsi ja nuori aikuinen ME-potilaana

79 ME-paussi